Study Mentors - как да разберем какво е да учиш в чужбина?

Study Mentors - как да разберем какво е да учиш в чужбина?

31.03.2014

Study Mentors (www.studymentors.eu) e нова онлайн платформа, целяща да помогне на младите хора при кандидатстване в чужбина. За целта, тя ги свързва със студенти, които вече се обучават навън и им помага да почерпят информация от тях.

Както всички важни решения, така и  кандидатстването в чужбина е свързано с много въпроси, на които е трудно сами да намерим отговори. В коя страна да уча, в кой университет, каква специалност, какво мога да работя след като завърша, как да си намеря жилище, как да си подготвя документите, как да финансирам следването си?

 

 

Най-лесният начин е да попитаме Google или да се поровим във Facebook. Кандидат-студентите могат да ползват университетските уеб сайтове, Facebook групи и форуми.

Проблемът с университетските сайтове е, че те предлагат статична и обща информация. С други думи, те дават отговор на най-често задаваните въпроси. За съжаление обаче, това рядко е достатъчно и отговаря на конкретните въпроси, които може би си задавате. Друг проблем, който може да се наблюдава е, че университетите не винаги представят себе си обективно. Тоест, информацията, която те публикуват на сайтовете си, често ги представя в розова светлина и изтъква само позитивните им черти. Това, разбира се, е напълно нормално, тъй като всеки университет желае да привлича кандидатите, а не да ги отблъсква.

Що се отнася до Facebook групите и форумите на университетите, там можеш да зададеш конкретните си въпроси и то към хора, които вече учат в конкретния университет. Проблемът обаче е, че е трудно да попаднеш на точния човек, който може да ти отговори. В общи линии, човек публикува въпроса си и се надява правилните хора случайно да го забележат и да му отговорят. Това води до чакане, а понякога и липса на желание от страна на попитаните, да отговорят. В крайна сметка, малко са хората, които не са заети със социалния си живот или курсовите работи, за да седят безцелно в социалните мрежи.

Защо е важна директната връзка със студенти които вече учат в чужбина?

Може би най-актуалната и обективна информация за живота и образованието в чужбина можеш да получиш от студентите, които вече са направили стъпката и учат там. Те са минали по дългия път на кандидатстването, били са приети успешно и са прекарали известно време извън България. Тези хора могат да отговорят на всичките ти въпроси и да успокоят притесненията ти. Като започнем от това как да си напишеш мотивационното писмо, до това къде са най-добрите партита в града, към който си се запътил. Това е все информация от първа ръка, която трудно можеш да получиш от другаде.

 

Как платформата Study Mentors може да ти помогне

Основната идея на платформата Study Mentors е, именно, да ти позволи да се свържеш директно със студенти в чужбина. Вече над 150 студента (наричани ментори) от 89 европейски университета се присъединиха към Study Mentors и са готови напълно доброволно да отговарят на въпросите на кандидат-студентите. Важно е да се подчертае, че Study Mentors е напълно безплатна платформа за кандидат-студентите и ще остане такава в бъдеще.

Има два основни начина, по които можеш да се възползваш от платформата (www.studymentors.eu). Първият е да намериш ментори от университети и специалности, от които се интересуваш, и директно да си чатиш онлайн с тях. По време на чата можеш да ги питаш каквото се сетиш. Вторият начин е да задаваш публични въпроси, като в този случай платформата автоматично намира най-подходящите ментори, които да ти отговорят. В дългосрочен план, целта е да се изгради база от данни с публични въпроси и отговори, която да се ползва от младите хора, планиращи да учат в чужбина.

Ако имаш някакви въпроси относно, който и да е аспект от твоето кандидатстване и образование в чужбина, отиди на www.studymentors.eu и намери отговорите.


comments powered by Disqus
Затвори

Регистрация

Регистрация на кандидат Регистрация на работодател