5 причини да учиш / работиш в чужбина ... и да се завърнеш.

5 причини да учиш / работиш в чужбина ... и да се завърнеш.

09.06.2014

Ако все още нямате опит или образование в чужбина, днес ще поговорим за това какви са позитивите да прекарате известно време зад граница! Ще ви разкажем по какъв начин подобен опит ще ви помогне да намерите мечтаната работа или да подпомогнете цялостно вашето кариерно развитие в България. Ако пък сте били вече в чужбина, или сте на път да се завърнете в родината, можете да почерпите идеи за следващото ви интервю за работа.


1. Ученето и работата в чужбина са оптималният начин да научиш или усъвършенстваш чужд език.

Има много начини да научиш един език, но както е известно чрез практика се постигат най-добри резултати. Няма по-добър начин да усъвършенствате речта, от това да се потопите изцяло в чуждата култура на езика, който изучавате. По този начин се заобикаляте от речта всеки ден и успявате да я чуете в правилния културен контекст. Перфектното владеене на чужд език отваря много врати в България. Компаниите често предлагат по-атрактивно заплащане, мотивиращи бонуси и интересни офис пространства на хора, владеещи голям набор от езици.

2. Получавате възможността да завържете приятелски и бизнес контакти по света. По време на престоя си в друга държава ще имате шанса да се срещнете не само с местното население, но и с други чуждестранни студенти и професионалисти, с които можете да обмените идеи и контакти. Тези идеи могат да донесат приходи и успех, когато са реализирани в България. Вашият стартъп или компания, в която решите да се реализирате, ще има шанса да черпи вдъхновение от тези идеи и да предложи иновативни услуги, които да обедините с вашите чуждестранни колеги.

Untitled-1.jpg

3. Обучението в чужбина повишава стойността на вашата диплома. През вашия престой в университет в чужбина ще имате възможността да посетите курсове, които е възможно да не се предлагат във вашия Алма матер. Благодарение на повишените езикови способности, които ще придобиете е възможно след завръщането ви  да добавите втора специалност, без да има нужда да вземате допълнителни курсове. Вашата диплома ще придобие добавена стойност, която бъдещите ви работодатели ще оценят.

9-4-2009_1-37-32_PM_crop380w.png

4. Ще научите повече за себе си. Опитът в чужбина често предизвиква хората да преосмислят собствените си убеждения и ценности. Другата държава може да промени начина, по който гледате на света и на всекидневните си дейности. Чуждестранният ви опит може да засили дадена ценност или да ви накара да промените или изоставите някои идеи, за сметка на нови концепции и възприятия. Също така, имате шанса да погледнете на собствената си култура с други очи. Повече никога няма да се чудите какво да отговорите на въпроса "Кое е качеството, което най-много цените в себе си?" по време на интервю за работа.

istock_000002576816medium.jpg

5. Ще се сдобиете с различни умения и качества. Доказано е, че училите / работилите в чужбина са по-адаптивни, мислят по-креативно и разрешават проблеми по гъвкав и творчески начин. Хората с опит в чужбина са се научили да поглеждат на проблемите през различен ъгъл, благодарение на цялостно променената сетивност за света, обогатена от чуждата култура. Това са качества, силно ценени в много български компании. Не забравяйте да ги споменете следващият път, когато сте на интервю за работа.

KBG-2014-FB-event-cover-851x315-v2.png

Ако вече имате опит и / или образование в чужбина, направете своя кариерен профил в Back2BG - единствената кариерна платформа за българи с опит и образование в чужбина. На нашия сайт можете да следите кариерните обяви и събития за професионална реализация в България.

Ако вече сте зе завърнали или ви предстои да се завърнете в България, посетете форум “Кариера в България. Защо не?” 2014! Запознайте се с хора като вас, както и с компании, търсещи вашите компетенции. Подари си кариера!comments powered by Disqus
Затвори

Регистрация

Регистрация на кандидат Регистрация на работодател